Nestao avion sa 162 putnika, potraga prekinuta zbog mraka

Svet 28. dec. 201408:27 > 13:22
Podeli:
Izvor: Reuters

Avion kompanije Air Asia sa 162 putnika i članova posade je rano jutros nestao sa radara iznad Javanskog mora, na letu od Indonezije ka Singapuru, objavile su indonežanske vlasti.

Odmah po nestanku aviona sa radara su vlasti dve zemlje pokrenule potragu, ali letelica nije pronađena. U međuvremenu, zbog mraka potraga je i obustavljena.

U saopštenju Air Asia, regionalnog niskotarifnog prevoznika koji posluje u nekoliko zemalja jugoistočne Azije, navodi se da je nestali „erbas A320-200“ leteo na unapred prijavljenoj ruti, ali je tokom leta zatražio da skrene sa kursa zbog vremenskih prilika, pre nego što je izgubljen svaki kontakt dok se avion još nalazio u prostoru koji nadzire indonežanska kontrola leta.

Izvor : Reuters

„Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta je moglo da se dogodi, osim toga da je izgubljen kontakt“, izjavio je generalni direktor indonežanske Agencije za saobraćaj Džoko Muržatmodžo i dodao da je poslednji kontakt između pilota i kontrole leta ostvaren u 6,13 sati po lokalnom vremenu (00,13 po srednjeevropskom), „kad je pilot zatražio dozvolu da izbegne oblak time što će skrenuti levo i povećati visinu“.

Avion je poleteo iz indonežanskog grada Surabaja, a u njemu su se nalazila dvojica pilota, pet članova kabinskog osoblja i 155 putnika, uključujući 16 dece i jednu bebu.