Poljakinje poručile poslanicima: Izvinite što smo žive

Svet 08. mar 201720:20 > 20:23
Podeli:
Izvor: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Umesto da proslave Međunarodni dan žena i primaju cveće, hiljade Poljakinja u 85 gradova i mesta širom zemlje, uz solidarnost žena u još 54 zemlje sveta, izašle su ponovo na ulice u crni protest.

Odevene u crno Poljakinje su protestnom šetnjom zatražile da im vlasti konzervativne stranke Pravo i pravda umesto cveća radije ne kradu već osvojena prava, a predveče su u Varšavi digle iznad glava crvene kartone vlastima.

One su zahtevale da vlada obnovi finansiranje veštačke oplodnje, povuče odluku o kontracepciji isključivo na recept, uloži više novca u negu porodilja, prihvati da primenjuje konvenciju o suzbijanju porodičnog nasilja a takođe da počne da goni pedofilne sveštenike i spreči da Poljska katolička crkva zataškava te zločine.

Crna sreda na međunarodni praznik žena nastavak je Crnog ponedeljka iz oktobra prošle godine kada su desetine hiljada Poljakinja stupile u štrajk, uzimajući slobodan dan, prepuštajući sve kućne poslove i brigu o deci muškarcima.

Na uličnim demonstracijama naterale su tada poslanike vladajuće stranke Pravo i Pravda da povuku predlog potpune zabrane abortusa, čak i kada porođaj znači sigurnu smrt majke, koji bi pooštrio jedan od ionako tri najrestriktivnija zakona o namernom prekidu trudnoće u Evropi.

Poljakinje su danas noseći transparente, glasno skandirajući uz zvuke vuvuzela, lupajući u sudove, dižući u vis crvene kartone tražile i to da vlada premijerke Beate Šidlo obezbedi jednake plate bez obzira na pol.

U maršu centrom Varšave žene su nosile i plavu traku dugu pola kilometra kao simbol borbe protiv nasilja nad ženama, a ispred sedišta vladajuće stranke Pravo i Pravda su napravile „Zid furija“ i pozvale Varšavljane da tu napišu poruku poljskim vlastima.

Premijerki Beati Šidlo pred kancelarijom ostavile su simbolično polomljene lutke kao upozorenje da vlada iako joj je na čelu žena uzurpira i oduzima jedno po jedno već osvojena prava poljskih žena.