Pjongjang traži zajedničku istragu o smrti Kimovog polubrata

Svet 20. feb 201710:59 > 11:01
Podeli:
Izvor: AFP/Joongang Sunday

Ambasador Severne Koreje u Kuala Lumpuru izjavio je da je istraga malezijskih vlasti verovatnog ubistva polubrata severnokorejskog lidera politički motivisana i zahtevao zajedničku istragu uzroka njegove smrti.

„Istraga malezijske policije nije u cliju razjašnjenja uzroka smrti i traženja osumnjičenog, nego ima političku svrhu“, rekao je ambasador Kang Čol novinarima.

Kang je rekao da je policija „prikačila sumnju“ na Severnu Koreju i pozvao Maleziju i međunarodnu zajednicu da sarađuju sa Pjongjangom u zajedničkoj istrazi.

Malezijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo svog ambasadora u Severnoj Koreji na konsultacije i da je Kang pozvan da objasni svoje „neosnovane“ optužbe.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je danas novinarima da ima „apsolutno poverenje“ da policija i doktori „veoma objektivno“ rade svoj posao i da očekuje da Pjongjang razume da malezijske vlasti sprovode vladavimu prava.

Kim Džong Nam, stariji polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru, pošto je verovatno bio otrovan.

Na video snimku s nadzornih kamera koji je objavila japanska televizija, vidi se žena kako prilazi Kimu s leđa i nekoliko sekundi mu nešto drži iznad lica. Kim je zatim prišao radnicima i obezbeđenju na aerodromu pokazujući na oči i tražeći pomoć.

Kim je umro na putu za bolnicu.

Pjongjang je zahtevao da mu se preda Kimovo telo, ali su malezijske vlasti uprkos tome sprovele čak dve obdukcije, tvrdeći da su rezultati prve bili nejasni.

Do sada su uhapšene četiri osobe s ličnim dokumentima iz Severne Koreje, Malezije, Indonezije i Vijetnama. Među njima su dve žene koje su navodno prišle Kimu dok je stajao na aerodromu.

Policija traga za još četiri Severnokorejca koji su otputovali iz Malezije na dan napada i pokušava da nađe Kimovog najbližeg rođaka koji bi zvanično identifikovao telo i pomogao u istrazi. Veruje se da Kim ima troje dece s dve žene koje žive u Pekingu i Makau.