Lavrov: Nedokazane optužbe o hakovanju Demokratske stranke

Svet 18. feb 201714:25 > 14:31
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Pavel Golovkin

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne vidi činjenice u optužbama protiv Rusije o hakovanju američke Demokratske stranke.

Lavrov je rekao da „ne vidi činjenice“ u optuživanju Rusije za hakovanje s ciljem uticaja na ishod izbora u drugim zemljama, uključujući SAD.

Šef ruske diplomatije je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekao da Rusija ne želi da njeni građani budu umešani u sajber kriminal. Prema njegovim rečima, tvrdnje da je Rusija umešana u sajber špijunažu i dalje su potpuno nedokazane, prenosi „Raša tudej“. 

„Iz nekog razloga, uvek kada smo za nešto optuženi nikada nema činjenica. Kažem vam još jednom – dajte nam činjenice za tu nezakonitu aktivnost“, rekao je Lavrov.

Za pragmatične odnose sa SAD

Sergej Lavrov je rekao da Rusija želi da izgradi pragmatične odnose sa SAD, na osnovu uzajamnog poštovanja. 

On smatra da je NATO „hladnoratovska institucija“, čije je proširenje izazvalo tenzije bez presedana u Evropi za proteklih 30 godina. On je istakao da Rusija ne traži sukobe ni sa kim, ali će uvijek štititi svoje interese.

„Kakve odnose želimo sa SAD? One koji su zasnovani na pragmatizmu, uzajamnom poštovanju i razumijevanju posebne odgovornosti za globalnu stabilnost“, istakao je Lavrov. 

Lavrov je rekao generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da podržava nastavak vojne saradnje sa Alijansom, bez koje su sastanci diplomata potpuno besmisleni. 

„Širenje NATO-a izazvalo je tenzije koje su bez presedana u posljednjih 30 godina u Evropi. Sudeći prema nekim izjavama na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, Hladni rat još nije završen“, istakao je Lavrov.