Pens: Rusija da bude odgovorna i poštuje sporazum iz Minska

Svet 18. feb 201711:42 > 11:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Darron Cummings

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je u Minhenu da će SAD "pozvati Rusiju da bude odgovorna" u rešavanju krize u Ukrajini, iako američki predsednik Donald Tramp traži zajedničko stanovište s Moskvom na početku svog mandata.

Govoreći na konferenciji o bezbednosti, Pens je takođe rekao da SAD „snažno podržavaju“ NATO i da će biti „nepokolebljive“ u svojoj posvećenosti transatlantskim institucijama, kao što je taj vojni savez. 

Pens je nastojao da ublaži zabrinutost stranih diplomata i bezbednosnih zvaničnika da bi Tramp mogao da pribegne izolacionizmu u spoljnoj politici, ocenila je agencija AP.  Američki potpredsednik je rekao da će SAD zahtevati da Rusija poštuje sporazum postignut 2015. u Minsku u cilju zaustavljanja sukoba na istoku Ukrajine.

„Znajte: SAD će nastaviti da pozivaju Rusiju da bude odgovorna, čak i ako tražimo zajedničko stanovište za koje predsednik Tramp veruje da može da se nađe“, rekao je Pens. 

Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu prethodno je govorila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je ukazala na potrebu da se očuvaju i ojačaju multilateralne strukture kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije. 

Govoreći pred Pensom, Merkel je rekla da je NATO „u američkom interesu“. 

Pens će se danas sastati i sa liderima Estonije, Letonije i Litvanije, kao i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. On će tokom svoje prve posete Evropi kao potpredsednik SAD boraviti u nedelju i ponedeljak u Briselu.