Tuča opozicije i obezbeđenja u parlamentu Južne Afrike

Svet 09. feb 201721:04 > 21:11
Podeli:
Izvor: AP Photo/Sumaya Hisham

Opozicioni južnoafrički poslanici razmenili su udarce s pripadnicima obezbeđenja, koji su krenuli da ih izbace iz Parlamenta, pošto su pokušai da spreče godišnje obraćanje predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume naciji.

Poslanici opozicione partije Borci za ekonomsku slobodu (EFF) više od sata su ometali Zumin govor, smatrajući da on više nema legitimitet da se obraća narodu, a onda ih je, u opštem metežu, tridesetak pripadnika obezbeđenja Parlamenta izbacilo. 

„Pred nama je jedan nepopravljiv čovek, truo do srži“, rekao je Džulijus Malema, lider EFF-a, upirući prstom na predsednika Zumu, koga optužuju za korupciju. Drugi opozicioni poslanik dobacio je Zumi da je „kršilac ustava“.

U martu je sud proglasio Zumu krivim za kršenje Ustava, zato što je koristio državna sredstva za renoviranje svoje privatne rezidencije. Predsednik je od tada vratio deo potrošenog novca, odnosno pola miliona evra.

Izvor : AP Photo/Sumaya Hisham

Pošto je prvo komentarisao i slušao upadice, predsednica Parlamenta Baleka Mbete zatražila je od poslanika EFF-a, obučenih u crvene kombinezone rudara i spremačica, da napuste Skupštinu. Kada su odbili, obezbeđenje ih je izbacilo.

Posle tog opšteg haosa, poslanici glavne opozicione partije Demokratskog saveza napustili su salu iz protesta. Sa više od sata zakašnjenja predsednik Zuma je mogao da održi govor. Ovo je treća godina zaredom da poslanici EFF-a remete Zumino godišnje obraćanje naciji. Jake bezbednosne mere bile su zbog predsednikovog govora, te je oko zgrade Parlamenta raspoređeno više od 400 vojnika i pojačano je prisustvo policije.

https://youtube.com/watch?v=olibMTX4Xq8