Neredi u Brazilu: Vlasti traže dodatna vojna pojačanja

Svet 09. feb 201709:28 > 09:33
Izvor: ANDRESSA ANHOLETE / AFP

Vojne jedinice koje je brazilska vlada poslala da suzbiju nasilje u saveznoj državi Espirito Santo nisu dovoljne i potrebna su pojačanja, saopštile su lokalne vlasti te države. Neredi u Espirito Santo izbili su posle zbog štrajka porodica policijaca.

Pojačanje od hiljadu ljudi koje je poslala federalna vlada pomaže u smanjivanju nasilja u regiji, ali potrebno je još hiljadu vojnika, preciziraju zvaničnici te brazilske države.

Porodice policajaca u toj saveznoj državi od vikenda štrajkuju i ne dozvoljavaju policajcima da napuste policijske uprave. Zahtevaju veće plate, hranu i naknade za noćne smene.

Zakoni u Brazilu ne dozvoljavaju policajcima da štrajkuju ili napuste postao. Oni pripadnici policije koji učestvuju u takvim aktivnostima rizikuju da budu kažnjeni sa dve godine zatvorske kazne. Zbog toga, za policajce štrajkuju članovi porodica i prijatelji.

Zbog pomenutog štrajka i nemogućnosti policajaca da napuste stanice, u porastu je broj kriminalnih radnji u saveznoj državi.

Zbog štrajka u sredu su u gradu Vitorija održane demonstracije na kojima su stanovnici tražili da se policajci vrate na posao.

Došlo je do sukoba demonstranata i porodica policajaca, zbog čega su pripadnici sigurnosnih snaga morali da intervenišu.

Od subote do danas u gradu je izvedeno 87 ubistava te 200 krađa automobila. U gradu je obustavljena nastava, a zatvorene su zdravstvene institucije, poslovni objekti, poslovnice banaka i trgovački centri.