Tramp protiv Federalnog suda: Najjači udar do sad

Svet 04. feb 201718:47 > 19:21
Podeli:
Izvor: Printscreen

Donald Tramp pretrpeo je dosad najjači udar. Federalni sudija u Sijetlu juče je izdao privremenu obustavu, na celokupnoj teritoriji SAD, izvršne uredbe američkog predsednika o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.Tramp, naravno, nije ostao dužan u komentarima.

Presuda iz Sijetla obuhvata najširi opseg u odnosu na Trampovu uredbu potpisanu prošle nedelje. Ministarstvo pravde SAD objavilo da neće tražiti hitno stopiranje presude sudije iz Sijetla, dok je Bela kuća najavila da će ministarstvo to učiniti „što je pre moguće“.

„Kada jedna zemlja nije u stanju da kaže ko može u nju da uđe ili iz nje da izađe, posebno kada je to iz razloga bezbednosti, onda je to veliki problem. Mišljenje takozvanog sudije, koji je u suštini uzeo sebi za pravo da odbije da primenjuje zakon, je smešno i biće odbačeno“, rekao je Tramp.

Tužbu protiv Trampove zabrane je podneo Generalni tužilac američke savezne države Vašington.

„Odluka sudije Džejmsa Robarta stupa odmah na snagu. Ustav je danas pobedio. Niko nije iznad zakona, čak ni predsednik“, kaže generalni tužioca Vašingtona Bob Ferguson.

Rojters prenosi da je američka federalna agencija za carinu i zaštitu granica obavestila aviokompanije iz SAD da ponovo mogu da počnu da primaju putnike kojima je ulazak u avione bio zabranjen Trampovom uredbom.

Aviokompanija „Katar ervejz“ objavila je da će dozvoliti svim putnicima iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, kojim je bilo zabranjeno ukrcavanje na letova ka SAD, da nakon presude federalnog sudije iz Sijetla nastave planirana putovanja.

Sve vize koje su bile blokirane posle Trampovog ukaza, ponovo su važeće, javila je večeras agencija Frans pres pozivajući se na izvore u aviokompanijama.