Još jedna priča o kumu u mestu Korleone na Siciliji

Svet 03. feb 201707:51 > 07:57
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Gregorio Borgia

U mafijaškom uporištu Korleone na Siciliji nastala je još jedna saga o kumu, međutim ta priča najverovatnije neće biti predstavljena na filmskom platnu.

Jedan biskup na Siciliji osporio je odluku paroha da dopusti sinu najozloglašenijeg mafijaša u Italiji da bude kum njegovoj bratanici na krštenju u decembru.

Biskup Mikele Penisi (Michele Pennisi) rekao je da ni on ni Vatikan nisu obavešteni o planovima sveštenika da dopusti da Đuzepe Salvatore „Salvo“ Rina (Giuseppe Salvatore „Salvo“ Riina), sin Salvatorea „Totoa“ Rine, postane kum u rimokatoličkoj crkvi, prenela je agencija ANSA.

„Kum mora da bude garant vere, mora da predstavlja primer svojim postupcima. Ne znam da je taj mladi muškarac do sada izrazio reči pokajanja za svoja dela“, rekao je Penisi.

Penisijev stav blizak je Vatikanu. Poglavar Rimokatoličke crkve Franja je tokom posete Kalabriji 2014. ekskomunicirao sve mafijaše, odnosno izopštio je iz Crkve svaku osobu koja pripada kriminalnim klanovima.

Stariji Rina, koji je godinama bio begunac, uhvaćen je 1993. godine i služi doživotnu kaznu zatvora jer je osuđen zbog nekoliko ubistva.

Mlađi Rina je služio osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog povezanosti s mafijom i pre šest godina mu nije bilo dopušteno da se vrati u rodni grad Korleone, gde bi bio do oslobađanja iz zatvora, a umesto toga određeno mu je da živi u Padovi, na severu Italije.