Ban Ki Mun odustao od predsedničke kandidature

Svet 01. feb. 201710:23 > 10:27
Podeli:
Izvor: REUTERS/Murad Sezer

Ban Ki Mun, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, izjavio je da se neće kandidovati za predsednika Južne Koreje. Ova iznenađujuća najava “izbacuje“ poznatu ličnost iz konkurencije i dalje produbljuje, ionako, već burnu političku krizu u zemlji.

Ban je, tokom hitno sazvane konferencije za novinare, rekao da je razočaran političkim establišmentom zemlje. On je kazao, ne ulazeći u detalje, da je pokušao da se posveti rešavanju nacionalne krize i postizanja jedinstva, ali da su njegov “čisti patriotizam“ i podrška sprovođenju političkih reformi teško narušeni političkim uvredama i “lažnim vestima“, čija je bio meta.

Politička scena u Južnoj Koreji pogođena je veliki skandalom koji je naterao milione ljudi da izađu na ulice i traže odlazak kontroverzne predsednice države Park Geun Hje.

Sud trenutno razmatra da li da prihvati smenu Park ili da je vrati na vlast. Ukoliko bude razrešena, predsednički izbori, prvobitno planirani za decembar ove godine, održaće se u toku od dva meseca.

Ban je u početku pokazivao veliki interes za stanje u svojoj domovini nakon decenije provedene u UN-u, što je u javnosti viđeno kao testiranje političke scene uoči njegove objave kandidature za predsednika.