San Francisko podneo tužbu protiv Trampa

Svet 01. feb. 201709:09 > 09:13
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Eric Risberg

Grad San Francisko podneo je kasno sinoć tužbu protiv američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegove odluke da ukine savezno finansiranje gradova poznatih kao "svetilišta" (sanctuary cities) koja štite građane bez dokumenata, smatrajući je "neustavnom".

„Trampov ukaz nije samo neustavan, već je antiamerički“, izjavio je tužilac San Franciska Denis Herera i dodao da je tužba podneta saveznom sudu jer „svi treba da se tome usprotive“.

„Mi smo zemlja imigranata i pravna država. Mi zapravo treba da budemo čuvari demokratije, kao što je to u oproštajnom govoru rekao bivši predsednik Barak Obama“, rekao je Herera.

U SAD oko 300 gradova odbija da primeni zakone o imigraciji. U tim gradovima održani su protesti protiv nedavnog ukaza o privremenom zatvaranju granica za izbeglice i državljane sedam muslimanskih zemalja.

Trampova administracija je ocenila da ti gradovi služe kao „utočište za kriminalce“ dok ti gradovi tvrde da žele da zaštite građane bez dokumenata jer doprinose zajednici.

Herera je rekao da u San Francisku ima oko 30.000 stanovnika sa neregulisanim dokumentima i da je do sada taj grad dobijao više od 1,2 milijardi dolara od saveznih vlasti da bi se pokrili troškovi socijalne pomoći i zdravstvene zaštite.