Novi hladni talas u Poljskoj, 85 žrtava zime

Svet 17. jan 201710:59 > 11:35
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Novi talas jakog mraza u Poljskoj odneo je u poslednja 24 časa još dva života, a broj preminulih od posledica smrzavanja popeo se ove zime na 85, saopštio je Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

„Samo juče od smrzavanja su preminule dve osobe u Donjoj Šleziji i Lodjskom vojvodstvu. Od početka novembra to je već 85 ljudi“, kazala je poljskoj televiziji TVN24 portparol Centra Ana Adamkjevič.

Na Poljake je ponovo apelovala da jave nadležnim službama ukoliko primete da neko može biti ugrožen mrazom.

„Smrt od smrzavanja ne preti samo beskućnicima. Često su žrtve i starije osobe koje žive same ili su bolesne. Takođe i osobe koje su zaspale pod uticajem alkohola na otvorenom“, apelovao je na Poljake da ne budu ravnodušni poljski Centar za bezbednost.

Broj žrtava zime, u proseku oko 80 žrtava smrzavanja godišnje, povećava i gas „tihi ubica“ kako ga zovu u Poljskoj – ugljen monoksid iz neispravnih peći. U poslednjih 24 časa od trovanja tim gasom preminuo je jedan Poljak.

Nakon kratkog otopljenja zima se punom snagom vratila u celu Srednju Evropu, a slovačke vlasti su zato ovog januara uvele posebne kontrole. One za cilj imaju da se u socijalno ugroženim porodicima, posebno na istoku zemlje gde je najveće siromaštvo, tokom vanredno hladnih dana vodi briga o ugroženoj deci.

„Od početka godine na istoku Slovačke oduzeli smo porodicama 40 dece. U nekoliko slučajeva su socijalni radnici morali da pozovu hitnu pomoć da dete odveze“, kazao je slovačkim medijima šef slovačkog Biroa rada, socijalnih pitanja i porodice Marijan Valentovič.