Zbog bezbednosti, menja se vreme smene garde u Londonu

Svet 05. jan 201713:06 > 13:14
Izvor: MARK RALSTON / AFP

Zbog terorističke pretnje, iz bezbednosnih razloga, menja se vreme održavanja velike turističke atrakcije - smena garde ispred Bakingamske palate u Londonu, saopšteno je iz palate.

Ovaj spektakl, koji se održava svakodnevno od aprila do kraja jula i svaki drugi dan ostatka godine, redovno privlači stotine turista ispred kapija rezidencije kraljice Elizabete Druge. Vojska je odlučila da izmeni vreme smene garde od avgusta do marta.

Od 16. januara ceremonija će se održavati fiksnim danima, ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom, i počinaće pola sata ranije nego do sada, u 11.00 sati po lokalnom vremenu.

Portparol britanske vlade rekao je da još nije doneta odluka o sličnim promenama satnice tokom leta.

Promena je najavljena u trenutku kada je britanska policija ojačala bezbednost oko Bakingamske palate, posle napada na novogodišnji vašar u Berlinu 19. decembra prošle godine, i zabranila kretanje saobraćaja ispred zgrade u vreme smene garde.

Skotland Jard redovno revidira bezbednosne procedure, posebno posle nekog napada u evropskim gradovima. Nivo uzbune zbog terorizma u Velikoj Britaniji je od avgusta 2014. podignut na „ozbiljan“, četvrti stepen, na skali do pet. 

Šef britanske spoljne obaveštajne službe Aleks Janger ocenio je ranije da ekstremistička grupa Islamska država i rat u Siriji predstavljaju pretnju bez presedana za Veliku Britaniju.