Erdogan na korak od toga da postane još moćniji

Svet 30. dec. 201617:46 > 17:47
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Murad Sezer

Ustavni odbor Parlamenta Turske odobrio je nacrt ustavnih amandmana kojima će u velikoj meri biti proširena ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Odbor je amandmane razmatrao 17 sati, a očekuje se da će Parlament o njima glasati januara, dok bi referendum o tome mogao da bude na proleće.

Izmenama 18 članova Ustava će se omogučiti da uglavnom ceremonijalna uloga predsednika preraste u punu izvršnu vlast.

Nacrt amandmana je usvojen i posle deset dana oštre debate vladajuće i glavne opozicione partije.

Reformom će, ako budu usvojena, biti produžen i mandat predsednika.

Erdogan, koji je pre početka predsedničkog mandata 2014. godine bio premijer, dugo se zalagao za predsednički sistem, navodeći da će to omogućiti šefu države da učini Tursku jednom od deset najvećih sila sveta do 2023. godine, kada će biti obeležena stogodišnjica Republike.

Kritičari predloženih mera strahuju da će predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je već proširio svoj uticaj preko partije i vlade, da vlada skoro bez ikakve kontrole.

Vodeća opoziciona partija Republikanska narodna partija (CHP) je ocenila da će ustavni amandmani „uništiti stogodišnje dobitke demokratske republike“.

Promene će omogućiti predsedniku da postavlja vladu, da zadrži veze sa svojom strankom, da predlaž državni budžet i proglašava vanredno stanje, ali Erdoganu bi donele i još dva mandata, sve do 2029. godine.

Predloženo je i da se broj poslaničkih mesta u Parlamentu poveća sa 550 na 600, da se minimalna starost poslanika spusti sa 25 na 18 godina i da se parlamentarni izbori održavaju istog dana kada i predsednički.

Promene dolaze u burnom periodu za Tursku koja se suočila s terorističkim napadima i obnovljenim sukobom s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku, kao i u vreme savladavanja posledica pokušaja državnog udara 15. jula.