Egipat dao dva ostrva Saudijskoj Arabiji

Svet 30. dec. 201614:40 > 14:47
Podeli:
Izvor: Freeimages/Gazarika

Egipatska vlada je odobrila predaju Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, uprkos ranijim protestima i odluci suda da je taj sporazum Kaira i Rijada neustavan.

Vlada predsednika Abdela Fataha el Sisija odobrila je sporazum i poslala ga Parlamentu na ratifikaciju, uprkos odluci suda, na koju je vlada uložila žalbu, prenela je egipatska novinska agencija MENA. 

Sporazum, po kome se Saudijskoj Arabiji vraćaju strateški važna ostrva Tiran i Sanafir u Crvenom moru, postignut je u aprilu, tokom posete kralja Salmana Kairu. Kralj je uzvratio najavom više milijardi dolara pomoći Egiptu. 

Taj dogovor Kaira i Rijara o dva ostrva na izlazu iz Akabskog zaliva u Crveno more, izazvao je buru negodovanja u Egiptu i najveće demonstracije tokom dvogodišnje vladavine El Sisija.

Protivnici sporazuma optužili su vladu da je dala ;ostrva ;Saudijcima da bi dobila pomoć, što je vlada odbacila.

Vlada Egipta je navela da su nenaseljena ostrva Tiran i Sanafir bila saudijska, ali su „pod zaštitu Egipta“ stavljena pre više decenija, zbog strahovanja od napada Izraela. Agencija AP navodi da se sudska odluka o žalbi očekuje 16. januara 2017.

Saudijska Arabija dala je milijarde dolara pomoći Egiptu od kada je El Sisi, nekadašnji šef vojske, pučem 2013. godine zbacio islamističkog predsednika Mohameda Morsija. 

Odnosi Kaira i Rijada su se, međutim, pogoršali poslednjih meseci pošto je Egipat izrazio podršku vladi Sirije, dok Saudijska Arabija u toj zemlji podržava pobunjenike, koji se bore protiv predsednika Bašara Asada.