Keri pozvao na podelu Jerusalima i vraćanje granica iz 1967.

Svet 28. dec 201620:13 > 20:15
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je danas u svom oproštajnom govoru u Stejt departmentu na stvaranje bezbedne i priznate granice između Izraela i Palestine duž linija 1967. godine, uz dogovor o mogućoj razmeni teritorija.

„Izrael će se vratiti na granice koje je okupirao od 1967. Granice moraju biti bezbedne i Palestina mora biti održiva i povezana“, rekao je Keri, kako su prenele svetske agencije.

On je takođe pozvao na ispunjene Rezolucije 181 Generalne skuštine UN koja poziva na dve države za dva naroda: jevrejsku i arapsku s punim i jednakim pravima za sve građane.

On je istako potrebu da se obezbedi pravedno rešenje za palestinske izbeglice, uključujući kompenzacije. Keri je takođe govorio o potrebi da se dogovorom postigne rešenje o Jerusalimu kao međunarodno priznatom glavnom gradu dve države.

Izraelska vojska je okupirala Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine. Istočni Jerusalim je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

„Rešenje će morati da odgovori potrebama ne samo strana, već trima monoteističkim religijima. Mirovni sporazum mora doneti potpuno okončanje okupacije, obezbediti da Izrael može da se brani i da Palestina takođe može da zaštiti svoj narod“, rekao je Keri.

On je u svom dugom govoru rekao da je odbrana fundamentalno pitanje za Izrael, a potpuno okončanje okupacije je fundamentalno za Palestince i da je uravnoteženje tih zahteva jedno od najvećih izazova za SAD, ali da SAD mogu i najviše da pomognu.

Netanjahu: Kerijev govor protiv Izraela

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua ocenio je da je današnji Kerijev govor pristrasan i protiv Izraela, kao i nedavno usvojena rezolucija protiv jevrejskih naselja u Savetu bezbednosti UN.

„Više od jednog sata Keri se bavio opsesivno (jevrejskim) naseljima i skoro nije dotakao izvor sukoba, palestinsko protivljenje postojanju jevrejske države u bilo kojim granicama,“ navedeno je u saopštenju biroa.

Istaknuti izraelski opozicionar Jakov Peri je, za razliku od Netnjahuovog biroa, pozdravio Kerijev govor o politici na Bliskom istoku.

Peri, bivši šef bezbednosne agencije Šin bet, rekao je da je govor bio „uravnotežen, zasnovan na realnosti i činjenicama“, prenela je američka agencija.