Keri: Alepu preti opasnost da postane druga Srebrenica

Svet 15. dec 201622:40 > 22:40
Podeli:
Izvor: Reuters/Brendan Smialowski

Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri upozorio je večeras da Alep, najveći sirijski grad koji je ponovo pod kontrolom vlasti, ne postane "druga Srebrenica" gde je 1995. godine počinjen masakr.

Keri koji odlazi s funkcije 20. januara, ponovo je pozvao na nastavak političkog dijaloga vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada i opozicije, ali nije naveo detalje o načinu rešenja konflikta.

„Ono što se desilo u Alepu je nezamislivo. Još su desetine hiljada ljudi na malom prostoru u Alepu, a ono što najmanje želimo da vidimo jeste da se ta zona pretvori u drugu Srebrenicu“, rekao je Keri.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas u Parizu da je oko 50.000 ljudi, uglavnom civila, i dalje blokirano u istočnom Alepu u Siriji.

Američki visoki zvaničnik je rekao da preuzimanje Alepa ne znači „kraj rata“ u Siriji, i da je neophodno nastaviti pregovore sirijskih vlasti i opozicije.

Po njegovim rečima, „legitimina sirijska opozicija“, Turska, Katar i arapske zemlje spremni su da se vrate za pregovarački sto u evropskom sedištu UN, Ženevi.

„Ostaje pitanje da li je sirijski režim koji ima podršku Rusije, voljan da nastavi pregovore u Ženevi na konstruktivan način“, rekao je Keri.

U Alepu je danas počelo evakuisanje civila i pobunjenika, omogućeno prekidom vatre koji su odobrile Rusija i Turska.