Keri i Lavrov nisu uspeli da približe stavove o Siriji

Svet 08. dec 201614:07 > 14:11
Podeli:
Izvor: Reuters/Gregorio Borgia

Ministri inostranih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri imali su i drugi kratak neformalni sastanak tokom zasedanja OEBS u Nemačkoj, ali nisu postigli nikakav napredak ka mogućem prekidu vatre u sirijskom gradu Alepu.

„Nije bilo napretka ili zaključka o Alepu“, rekao je jedan američki zvaničnik pred odlazak Kerija iz Hamburga gde se održava godišnji sastanak 57 članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi.

Po tom zvaničniku, Keri je rekao ruskoj štampi da će se napori ipak nastaviti. Keri i Lavrov su se najpre sastali sinoć kada nisu postigli napredak u planu za prestanak borbi i evakuaciju civila i pobunjenika iz Alepa, gde ustanici gube poslednje uporište pred trupama sirijskog režima uz podršku Rusije i Irana.

Šest zapadnih zemalja, uključujući i SAD, u sredu je pozvalo na „prekid vatre smesta“ zbog „humanitarne katastrofe“ u Alepu, pozivajući Rusiju i Iran da „upotrebe svoj uticaj“ na sirijske vlasti da se to postigne.

Po Rusiji, SAD su 2. decembra u Rimu predstavile jedan konstruktivan predlog, ali su ga povukle što je Džon Keri demantovao.

Odlazeći šef američke diplomatije, u oproštajnoj poseti Evropi, stiže danas u Pariz, a u subotu će učestvovati na sastanku zapadnih i arapskih zemalja koje podržavaju sirijsku opoziciju.