Tramp izabrao još jednog generala za ministra

Svet 07. dec. 201620:31 > 20:39
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Evan Vucci

Novi američki predsednik Donald Tramp izabrao je generala marinaca Džona Kelija za ministra državne bezbednosti SAD (DHS), saopštili su ljudi bliski prelaznom timu novog predsednika.

Keli, koji se pridružio marincima 1970. godine, otišao je u penziju ranije ove godine, a njegovo poslednje zaduženje se između ostalog odnosilo na nadgledanje zatvora Gvantanamo na Kubi.

On je služio u tri navrata u Iraku, a najviši je vojni zvaničnik koji je izgubio dete u borbama koje se vode u Iraku i Avganistanu, pošto je njegov sin Robert Keli poginuo u novembru 2010. godine u avganistanskoj provinciji Helmand.

Keli, koji je kako navodi AP veoma poštovan, otvoren i lojalan, preuzeće najnovije ministarstvo i imati široki spektar odgovornosti – od bezbednosti aerodroma i terorizma do imigracije i obalske straže.

Američko Ministarstvo državne bezbednosti nastalo je posle terorističkih napada 11. septembra u cilju unapređenja mera sprečavanja i odgovora na buduće napade.

Ako njegovu nominaciju potvrdi Senat, Keli će biti peta osoba koja će voditi DHS, ali i prva koja nije advokat.

Ministarstvo državne bezbednosti obuhvata agencije koje štite predsednika, zadužene su za katastrofe, sprovode imigracione zakone, štite obale države i obezbeđuju avio saobraćaj.

Trampov izbor, međutim, pojačava zabrinutost zbog vojnog uticaja u američkoj politici tokom njegovog mandata, pošto je prethodno najavio da će Džejms Matis, takođe general u penziji, biti novi američki ministar odbrane.