Keri: I posle izbora Trampa angažman SAD u NATO ostaje isti

Svet 06. dec 201621:25 > 21:28
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hamad I Mohammed

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da će angažman SAD u NATO-u "ostati nepromenjen" posle izbora republikanca Donalda Trampa za američkog predsednika.

„Nova administracija u Beloj kući neće promeniti angažman SAD u pogledu ispunjavanja obaveza prema NATO-u“, rekao je Keri posle sastanka sa šefovima diplomatija Alijanse u Briselu.

On je dodao da su SAD ispunjavale svoje obaveze prema NATO-u „bez obzira na to ko je na čelu američke administracije“ i obećao da će i dalje ostati dosledne poštovanju tog principa.

Keri je takođe izrazio uverenje da će SAD i za vreme Trampovog mandata ostati ključni sastavni deo Alijanse i da će „prevagnuti zdrav razum“.

Odlazeći američki državni sekretar založio se i za opstanak nuklearnog sporazuma sa Iranom i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, zaključenih prošle godine.

Keri je u ponedeljak u Berlinu izrazio zabrinutost zbog porasta populizma i osećaja „anksioznosti“ na Zapadu, navodeći kao primere za to Bregzit, predsedničke izbore u SAD i neuspeh ustavnog referenduma u Italiji.