Keri: Ne odbijamo razgovor s Rusijom o evakuaciji iz Alepa

Svet 06. dec 201617:04 > 17:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ammar Abdullah

Američki državni sekretar Džon Keri odbacio je tvrdnje Moskve da Vašington odbija da razgovara o planu evakuacije pobunjenika iz Alepa.

„Nisam upoznat sa tim da smo odbili bilo šta niti da je novi plan za Alep eventualno povlačenje pobunjenika, ali videćemo“, rekao je Keri u Briselu, gde učestvuje na samitu šefova diplomatija zemalja članica NATO-a.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je raniije danas SAD da odbijaju „ozbiljne“ razgovore o Alepu, „epicentru sukoba“ u Siriji.

„Shvatili smo da je nemoguće ozbiljno razgovarati sa američkim partnerima“, rekao je Lavrov, optužujući Vašington da je otkazao sastanak ruskih i američkih stručnjaka o Siriji, predviđen za sredu u Ženevi.

Pobunjeničke grupe u Siriji saopštile su u ponedeljak da će se boriti „do poslednje kapi krvi“ za Alep, odbacivši tako mogućnost da se evakuišu iz istočnog dela tog grada, o čemu bi Moskva i Vašington trebalo da pregovaraju.

Pobunjenici su tako reagovali na najavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva i Vašington razgovarati o odlasku „svih pobunjenika iz Alepa“.

U vazdušnim napadima sirijske i ruske vojske na istočni Alep, koji su posle kraće pauze ponovo počeli 15. novembra, poginulo je 319 civila.

Tokom petogodišnjeg građanskog rata, u Siriji je poginulo više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.