Predsednik Italije tražio od Rencija da odloži ostavku

Svet 05. dec. 201621:56 > 21:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Italijanski predsednik zatražio je od premijera Matea Rencija da odloži ostavku dok Parlament ne usvoji zakon o budžetu za 2017. godinu kasnije ovog meseca, saopšteno je iz italijanskog predsedništva.

Premijer Italije Mateo Renci najavio je rano jutros da će podneti ostavku koju će tokom dana predati predsedniku Serđu Matareli zbog poraza na referendumu na kojem su se Italijani u nedeleju izjasnili protiv izmena Ustava koje je on tražio.

Italijansko Predsedništvo saopštilo je da se predsednik Matarela sastao sa Rencijem večeras u Ppredsedničkoj palati.

Renci je, kako se navodi, rekao predsedniku da „nije moguće da ostane na ovoj funkciji“ kao premijer posle poraza na referendumu na kojem su se Italijani izjasni protiv izmena Ustava za koje se on zalagao.

Matarela je, imajući u vidu da Parlament treba da odobri zakona o budžetu, „zatražio od premijera da odloži ostavku dok se taj zadatak ne završi“, navodi se u saopštenju.

Po delimičnim rezultatima glasanja, gotovo 60 odsto Italijana je glasalo protiv izmene Ustava.

Predložena reforma predviđala je drastično smanjenje ovlašćenja Senatu – gornjem domu Parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o poverenju Vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina.

Rencijeva ostavka posle samo dve i po godine na funkciji otvara period političke i ekonomske neizvesnosti u Italiji, a delimično i u Evropskoj uniji (EU), posle odluke Velike Britanije da izađe iz članstva EU.