Trampova kula u Njujorku postala "Bela kuća na severu"

Svet 03. dec. 201618:11 > 19:34
Podeli:
Izvor: REUTERS/Darren Ornitz

Vašington više nije glavni, glamurozna Peta avenija u Njujorku postala je centralna politička arena u Americi. Trampova kula, kojoj su američki novinari dali nadimak "Severna Bela kuća" tranzicioni je štab novoizabranog predsednika. Posledica toga je turistička meka za radoznale i jedinstven izazov za novinare.

Središnji deo Menhetna, koji okružuje Trampovu kulu, nije samo mesto luksuznih prodavnica, gde se šetaju bogati i poznati. To je sada i tranzicioni štab novog predsednika Amerike. U predvorju u prizemlju, preko puta četiri zlatna lifta, medijske ekipe koje prate tranziciju vlasti stoje iza plišanog konopca i čekaju. 

“Sedimo ovde i satima ne vidimo nikog, ali ne smemo da izgubimo koncentraciju. Nikad se ne zna ko će da prođe kroz vrata i morate da budete spremni da ih identifikujete, skočite i počnete da postavljate pitanja istog trenutka, bez prethodnog upozorenja”, kaže Hanter Voker, nacionalni dopisnik „Yahoo News“.

Mermerni enterijer kule, sa raskošnim prazničnim ukrasima, brojnim luksuznim prodavnicama i restoranima je uvek privlačno mesto za turiste.

Trgovce u blizini kule brine da će pretrpeti finansijske gubitke zbog logističkih izazova boravka novoizabranog predsednika.

„Naš problem je što je protok kupaca drastično ograničen. A na osnovu razgovora koje sam vodio sa trgovcima, radi se o gubitku desetina miliona dolara samo tokom Božića”, smatra Tom Kjuzik iz organizacije za razvoj biznisa na Petoj aveniji.

Gradonačelnik Njujorka tvrdi da ima druge prioritete.

„Neću vam reći da su mi Guči i Tifani najveći problem u životu, ali ću reći da je saobraćaj veoma realan problem”, kaže prvi čovek Njujorka Bil De Blasio.

Verovatno će i ostati problem, budući da se očekuje da Melanija Tramp i njen desetogodišnji sin Baron ostanu u Trampovoj kuli do kraja školske godine 2017.

„Izdvojili smo značajne resurse za Trampovu kulu, ozbiljan broj policajaca, 24 časa dnevno”, saopštio je Karlos Gomez iz njujorške policije.

Koliko sve to košta poreske obveznike? Više od million dolara dnevno, prema rečima gradskih vlasti.

„Sada imamo predsednika koji provodi mnogo vremena na drugim mestima osim Bele kuće, košta nas mnogo novca i ovo je njegov dom, ja nemam problem s tim”, smatraju pristalice novoizabranog predsednika.

Trampova kula, “Severna Bela kuća”, nastaviće da predstavlja izazov za policiju i tajnu službu i posle Trampove inauguracije, kada se preseli u svoj novi dom u glavnom gradu.