Tramp izabrao ministre finansija i trgovine

Svet 30. nov. 201614:44 > 14:49
Podeli:
Izvor: AP Photo/Carolyn Kaster

Bivši izvršni direktor kompanije Goldman Saks Stiven Mnučin potvrdio je da ga je izabrani predsednik SAD Donald Tramp izabrao za ministra finansija, a da je za ministra trgovine izabran milijarder, investitor Vilbur Ros.

Mnučin (53), koji je bio finansijski direktor Trampove izborne kampanje, nema iskustva u državnim institucijama.

Ukoliko njegov izbor odobri Senat, Mnučin će imati glavnu ulogu u oblikovanju poreske politike i infrastrukturnih planova Trampove adminstracije. Takođe bi bio na čelu agencije zadužene za sprovođenje međunarodnih ekonomskih sankcija. 

Ros (78) se smatra „kraljem bankrotstva“, jer kupuje propale kompanije koje mu mogu doneti profit. Prema podacima magazina Forbs, ima bogatstvo od gotovo tri milijarde dolara.

Izvor : Tanjug / AP, Evan Vucci

Ministarstvo trgovine, na čijem bi čelu bio, zaduženo je za realizaciju Trampovog najavljenog cilja da će zaštiti američke radnike i suprotstaviti se globalizaciji od koje najveću korist imaju multinacionalne korporacije, navodi AP. 

Mnučin je za CNBC izjavio da su on i Ros „uzbuđeni što će raditi s novim predsednikom i počastvovatni što će biti na tim pozicijama“. 

„Održivi ekonomski rast“ je glavni prioritet nove administracije, rekao je Mnučin i dodao da očekuje rast od tri do četiri odsto. 

Najavio je i veliku poresku reformu, uključujući smanjenje poreske stope na dobit korporacija na 15 odsto, smanjenje poreza na dobit pripadnika srednjeg sloja stanovništva i pojednostavljivanje poreskog sistema.