Holandija donela zakon: Bez burki u školi, bolnici, prevozu

Svet 29. nov. 201617:39 > 17:43
Podeli:
Izvor: AFP/Manan Vatsyayana

Holandski poslanici usvojili su većinom glasova predlog zakona kojim se zabranjuje nošenje muslimanske burke na nekim javnim mestima kao što su škole, bolnice i javni prevoz.

„Zakon je izglasan“, rekla je predsednica donjeg doma parlamenta Kadidža Arib pošto je parlament usvojio vladin predlog sa 132 glasa za od ukupno 150 u tom telu.

Prema tekstu koji je u maju najavila vlada liberalnog premijera Marka Rutea predviđa se zabrana nošenja odeće koja krije lice u zgradama za nastavu i za zdravstvenu negu, zgradama vlade i javnom prevozu.

Kršenje zakona kažnjivo je novčanom kaznom do 405 evra. Zakon još treba da izglasa gornji dom, senat.

Zabrana se ne odnosi na nošenje burke na ulici, i primenjuje se samo u „specifičnim situacijama kada je važno da ljudi mogu da se vide, ili iz bezbednosnih razloga“, rekao je premijer Mark Rute u maju i dao uveravanja da predlog nema „nikakvih verskih korena“.

U prvoj Ruteovoj vladi 2010-2012 izglasan je zakon o opštoj zabrani nošenja burke, ali nije stupio na snagu jer je vlada pala.

Sadašnja Ruteova vlada sastavljena od liberala i laburista navela je da nema razloga da se zabrani nošenje burke i na ulici.

Evropski sud za ljudska prava zaključio je u julu 2014. da zabrana nošenja integralnog islamskog vela (burke, nikaba) usvojena 2010. u Francuskoj ne krši slobodu vere. Takva zabrana je takođe usvojena u Belgiji, Bugarskoj i nekim švajcaskim regionima.