Tramp imenovao kritičara Obamakera za ministra zdravlja

Svet 29. nov. 201614:20 > 19:08
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp kandidovao je Toma Prajsa, oštrog kritičara zdravstvene reforme, takozvanog Obamakera, za novog ministra zdravlja. Istovremeno, Ilejn Čao biće nova ministarka saobraćaja.

Prajs, ako bude potvrđen u Senatu, imaće glavnu ulogu u naporima da se zameni zakon o zdravstvu koji je uveo predsednik SAD Barak Obama s ciljem da se poveća dostupnost zdravstvene zaštite.

Tramp je najavio da će brzo biti pokrenut postupak za ukidanje te reforme, ali je bio dosta nejasan čime želi da ga zameni. On je naznačio da želi da zadrži neke delove Obamakera, poput odredbe koja omogućava mladima da budu na zdravstvenom osiguranju roditelja ili odredbe koja sprečava osiguravajuće kompanije da odbiju osiguranje osobama koje već imaju medicinske probleme.

Prajs (62), ortoped, bio je član Predstavničkog doma u šest mandata i predsedavao je Odborom Doma za budžet poslednje dve godine. On je blisko sarađivao s predsednikom Predstavničkog doma, republikancem Polom Rajanom na predlaganju budžeta s glavnim ciljem da se smanji deficit.

Prajs je danas rekao da je predstoje veliki izazovi i da prihvata priliku da ih rešava u korist američkog naroda.

On je rekao da će raditi na tome da se osigura zdravstveni sistem koji će odgovarati pacijentima, porodicama i lekarima i koji će biti „zasnovan na razumnim pravilima za zaštitu dobrobiti zemlje dok prihvata inovatorski duh“.

Ilejn Čao ministarka saobraćaja

Izvor : Tanjug / AP, Carolyn Kaster

Donald Tramp izabrao je Ilejn Čao (Elaine Chao) za ministraku saobraćaja, saopštili su zvaničnici iz njegovog tima za prenos vlasti. Kako se navodi, kasnije danas se očekuje zvanična objava njenog njenog imenovanja.

Čao (63) je bila sekretarka za rad u administraciji bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša Mlađeg i prva žena poreklom iz Azije u Vladi SAD.

Došla je s porodicom sa Tajvana u SAD kada je imala osam godina. Njena porodica se naselila u Njujorku, gde se njen otac Si-Dženg Čao obogatio.

Završila je studije ekonomije i menadžmenta na koledžu „Mount Holuk“, a diplomu master studija je dobila na Harvardu.

Većinu svoje karijere provela je u bankarstvu i u raznim republikanskim administracijama.

Džordž Buš Stariji imenovao je 1989. godine za zamenicu sekretara za saobraćaj, a 1991. godine je postala direktorka Mirovnog korpusa. Imenovana je 2001. godine za sekretarku za rad u administraciji Džordža Buša Mlađeg i tu dužnost je obavljala do 2009. godine.

Udata je za republikanskog senatora iz Kentakija Miča Mekonela.