Olujna astma odnela četiri života u Melburnu

Svet 23. nov 201611:16 > 11:17
Podeli:
Izvor: Pixabay.com

Četiri osobe su preminule, a na stotine su hospitalizovane u australijskom gradu Melburnu usled pojave takozvane olujne astme. Među preminulima je i 20-godišnja devojka koja je imala napad kašlja i gušenja.

Zdravstvene ustanove u Melburnu u ponedeljak su primile šest puta više poziva nego inače, rekao je portparol ministarstva zdravlja Mik Stivenson.

Takozvana olujna astma je stanje koje izaziva kiša koja oslobađa alergijski rinitis (polensku groznicu) i astmu izazvanu polenom. Ovakvo stanje najviše se javlja među stanovnicima australijskih gradova Melburna i Vaga, kao i u Londonu kada su kiše česte i obilne, a temperatura vazduha neobično visoka.

Kiša deluje na cvetni prah, polen, koji potom apsorbuje vlagu oslobađajući na stotine malih alergenih čestica koje prodiru duboko u disajne puteve.

Profesor Džordž Brejtberg, koji vodi bolnicu Rojal Melburn, ponedeljak veče uporedio je sa „ratnom zonom“. Prema njegovim rečima, sedam pacijenata prebačeno je na odeljenje intenzivne njege, a među njima su i oni koji nikada ranije nisu imali napad astme.

„Radim kao lekar u hitnoj pomoći skoro 35 godina, radio sam u mnogim bolnicama i mogu reći da ovakvo nešto nikada ranije nisam video“, rekao je Brejtberg.