Porošenko: Predložiću da se odustane od neutralnosti

Svet 17. dec 201416:48 > 16:51
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Mal Fairclough

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je tokom posete Varšavi da će čim se vrati u Kijev predložiti parlamentu da Ukrajina odustane od statusa neutralne države.

Porošenko je na zajedničkoj sednici oba doma poljskog parlamenta izrazio uverenje da će Kijev podneti prijavu za članstvo u Evropskoj uniji 2020. godine.

„Danas, u ovoj sali doneo sam odluku da će se moja zemlja vratiti na put integracije u evroatlantsku sferu bezbednosti. Zato ću kada se vratim u zemlju podneti parlamentu predlog da odbaci status neutralne države van blokova“, kazao je Porošenko.

On je naglasio da u svetlu sukoba s Rusijom Ukrajina mora da traži druge garancije svoje bezbednosti i upozorio da neutralni status van blokova, na koji se Ukrajina odlučila 2010. godine, niti je zagarantovao bezbednost, niti teritorijalni integritet Ukrajine.

„Zato sam doneo odluku da se Ukrajina vrati na kurs prema integraciji u evroatlanstku sferu bezbednosti. Već danas produbljujemo saradnju sa NATO, menjamo orijentaciju, prelazimo na NATO standarde“, rekao je Porošenko.

„Nadam se da će zastava Ukrajine ponovo biti na Krimu“

Predsednik Ukrajine izrazio je takođe nadu da će se ukrajinska zastava ponovo jednog dana zavijoriti na Krimu a Rusiju je optužio da nakon aneksije krši prava tamošnjih Tatara i Ukrajinaca.

„Revolucija vrednosti završiće se tek kada se na sajtu EU pojavi i ukrajinska verzija. Sanjam o tome. Nećemo upropastiti tu šansu zato što je ukrajinski narod za nju platio ogromnu cenu. Ukrajinci su

svesni da niko neće sprovesti reforme umesto njih i da moraju sami da promene svoju zemlju na bolje“, rekao je Porošenko poslanicima i senatorima u Sejmu poljskog parlamenta.

Petro Porošenko kazao je da će reforme koje sadrži plan „Strategija 2020“ omogućiti da Ukrajina 2020. godine podnese prijavu za EU.