UN: Islamska država raseljava civile i koristi ih kao štit

Svet 02. nov. 201622:08 > 22:24
Podeli:
Izvor: Reuters

Savet bezbednosti UN upozorio je da džihadisti Islamske države iseljavaju iz domova civile u iračkom gradu Mosulu i raspoređuju ih kao ljudske štitove u borbi protiv iračke vojske.

Članice Saveta osudile su na prvom sastanku o ofanzivi iračke vojske za preuzimanje kontrole nad Mosulom korišćenje ljudskih štitova i pozvale sve strane u sukobu da prestanu sa ugrožavanjem civila i civilnih objekata.

U saopštenju Saveta navodi se da je potrebno sprečiti ekstremiste Islamske države da iz Iraka pređu u Siriju, ali nije pomenuta podrška naporima iračkih snaga koju je ranije zatražio ambasador Iraka u UN Mohamed Alhakim.

Predstavnik Senegala, zemlje koja će tokom novembra predsedavati Savetu bezbednosti, naveo je da se o tom pitanju i dalje raspravlja. 

Savet bezbednosti takođe je izrazio „snažnu podršku“ koordiniranim naporima UN i iračke vlade u prevazilaženju humanitarne krize i pozvao sve zemlje da pomognu raseljenima dok traju vojne operacije.

Iračke snage su u borbi za Mosul juče ušle u istočna predgrađa Gogdžali i Karama unutar oboda grada, prvi put posle dve godine, koliko je taj grad pod kontrolom Islamske države. 

Jedinice šiitskog pokreta Hezbolah saopštile su da su zauzele put između Mosula i sirijskog grada Rake, samoproklamovane prestonice Islamske države.