Sporazum sa EU pred poslanicima u Kanadi

Svet 01. nov. 201607:41 > 07:48
Podeli:
Izvor: Chris Wattie

Trgovinski sporazum Evropske unije i Kanade, CETA, predstavljen je u kanadskom parlamentu, a ministarka spoljne trgovine Kristija Frilend, koja je sporazum predstavila poslanicima, izjavila je da će njegovom ratifikacijom Kanada "još jednom pokazati važnu ulogu u međunarodnoj trgovini".

Proces ratifikacije će se u Kanadi odvijati po punoj, zakonom predviđenoj proceduri, pa se početak primene Sporazuma očekuje u 2017. godini. Sporazum moraju ratifikovati i sve države – članice EU. 

Potpisivanje sporazuma bilo je neizvesno do kraja oktobra, jer se region Valonije u Belgiji nekoliko meseci protivio u pokušaju da odbrani lokalne interese. Problemi su prevaziđeni izmenama spornih tačaka Sporazuma.

Premijer Džastin Trudo, koji je u ime Kanade potpisao Sporazum CETA, okarakterisao ga je kao „istorijsku priliku“. 

„Ovaj moderni i progresivni sporazum još više pojačava jake veze između Kanade i Evropske zajednice. CETA će kreirati nove vidove saradnje otvarajući nova tražišta za naše izvoznike, dajući potrošačima veći izbor i bolje cene i pospešiće veze između privreda Kanade i EU“, izjavio je kanadski premijer. 

Sporazum CETA trebalo bi da Kanadi omogući bolji pristup tržištu sa više od 500 miliona potrošača, koji žive u 28 zemalja-članica Evropske zajednice. Između ostalog CETA predviđa ukidanje carinskih tarifa gotovo za sve proizvode osim za neke poljoprivredne. 

Područje Evropske zajednice je drugo najveće tržište u svetu za Kanadu, a EU je takođe i drugi najveći kanadski bilateralni trgovinski partner. Od 21 tržišta u svetu, koja su među najprivlačnijim za kanadske investitore, 11 je u zemljama-članicama EU. 

Sporazumom CETA obeležava se i 40 godina od potpisivanja prvog okvirnog sporazuma između Kanade i EU koji je zaključen 1976. Iste godine u prestonici Otavi otvorena je i diplomatska misija EU.