Finiš kampanje u SAD u znaku istrage FBI

Svet 31. okt. 201618:30 > 19:32
Podeli:
Izvor: Reuters/Jim Young

Predsednička kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u finiš - sudeći po poslednjim anketama koje donose drugačije rezultate nego prethodne dve nedelje - Amerikanci će novog predsednika dobiti u foto-finišu. Ankete govore da Hilari Klinton i Donalda Trampa dele tek jedan do dva procentna poena.

Istraživanje „Vašington posta“ i televizije „ABC News“ pokazuje da Hilari Klinton ima jedan procenat prednosti nad Trampom.

Izvor : N1

 Ispitanici „Los Anđeles tajmsa“ imaju više poverenja u kandidata republikanaca.

Izvor : N1

Jedino CNN daje velikih pet procenata prednosti Hilari Klinton.

Izvor : N1

Nedelju dana pre izbora u centru pažnje je stara kontroverza u novom svetlu: novootkriveni službeni mejlovi Hilari Klinton na njenom privatnom serveru.

„To je najveći pojedinačni skandal još od Votergejta“, izjavio je Donald Tramp komentarišući ovaj slučaj.

Optužbe između FBI i izbornog štaba Hilari Klinton

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Hari Rid optužio je FBI da ima dvostruke standarde, jer je usmerio pažnju na istragu o mejlovima Hilari Klinton, uprkos tome što ima „eksplozivne informacije“ koje dovode u vezu njenog rivala Donalda Trampa sa Vladom Rusije.

„Lansirati priču o novoj istrazi jedanaest dana pre izbora nije presedan, već potez potpuno nepimeren trenutku“, izjavio je Džon Podesta, šef kampanje Hilari Klinton.

U međuvremenu, obaveštajne službe SAD su zaključile da su hakeri iz Rusije odgovorni za hakovanje mejlova Demokratskog Nacionalnog Komiteta.

Hilari Klinton je izjavila da neće dozvoliti da je nova istraga FBI o mejlovima, „skrene sa kursa“ u završnim danima predizborne kampanje.

„To nije samo čudno, već je bez presedana i duboko zabrinjavajuće ponašanje“, rekla je Klinton.

Donald Tramp najavljuje da će njegova pobeda na izborima biti deset puta veći politički zemljotres od Bregzita. Ako ne očekuju svi njegovu pobedu i ako bi se neki analitičari već kladili da je Klinton pobedila, svi se slažu o posledicama pobede milijardera Trampa.