Gorbačov i Buš žele da poboljšaju odnose Rusije i SAD

Svet 19. okt. 201614:44 > 14:45
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ivan Sekretarev

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov i bivši predsednik SAD Džordž Buš stariji žele da svojim iskustvom u okončanju Hladnog rata pomognu u normalizaciji odnosa Rusije i SAD, saopštila je Fondacija Gorbačov.

Dogovor o nameri da se pomogne otopljavanje odnosa dve zemlje postignut je u telefonskom razgovoru Gorbačova s Bušem i Džejmsom Bejkerom, koji je bio državni sekretar u mandatu Buša starijeg.

„Imamo iskustvo u zaustavljanju Hladnog rata i trke u naoružanju. Tokom tih godina, naše zemlje – šSR i SAD – prošle su kroz teška iskušenje i izašla iz njih i u Evropi i na Bliskom istoku na dostojanstven način“, rekao je Gorbačov.

On je dodao da bi njihovo angažovanje od pre više od 25 godina trebalo da bude „primer današnjim političarima“.

„Kompromis se može naći u najtežim situacijama. I sada cilj treba da bude pronalaženje kompromisa uzimajući u obzir interese dve strane. I niko ne treba da proglasi pobedu. Ako izađemo iz sadašnjeg ćorsokaka, to će biti zajednička pobeda“, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do njegovog raspada 1991, dok je Buš stariji bio predsednik SAD od 1989. do 1993, a Bejker državni sekretar od 1989. do 1992. godine.