Londonska banka gasi sve račune televizije RT

Svet 17. okt. 201617:31 > 18:17
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ruska televizija RT saopštila je danas da će njeni bankovni računi u Velikoj Britaniji uskoro biti zatvoreni, na osnovu "definitivne" odluke britanske banke Netvest (NatWest). Urednica televizije Margarita Simonjan ocenila je ovaj potez kao politički.

Banka Netvest uputila je 12. oktobra televiziji RT pismo u kojem je obaveštava da će „svi njeni računi u banci biti zatvoreni 12. decembra“.

Pismo je objavljeno na internet sajtu RT-a na engleskom, arapskom i španskom jeziku i u njemu je navedeno da je odluka konačna i da banka ne namerava da o njoj dalje diskutuje. „Svi naši računi u bankama u Velikoj Britaniji su zatvoreni. Živela sloboda govora!“, napisala je na Tviteru glavna urednica RT-a Margarita Simonijan.

Portparol ruske televizije nije izneo više informacija o slučaju i najavio je da će medijima uskoro biti prosleđeno saopštenje.

„Izgleda da je London, odlučivši da napusti EU, odustao od svih obaveza o slobodi govora“, navela je na Fejsbuku portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Televizija RT osnovana je 2005. godine, finansira je država i emituje program na engleskom, arapskom i španskom jeziku, a ima i svoj internet sajt na francuskom.

Simonijanova je za ruski finansijski list RBK rekla da je „moguće da zatvaranje računa ima veze sa novim sankcijama SAD i Velike Britanije Rusiji, koje bi uskoro mogle biti uvedene“.

SAD i Velika Britanija najavile su tokom vikenda da će razmotriti uvodjenje novih ekonomskih sankcija Siriji i Rusiji zbog bombardovanja pobunjeničkih delova opkoljenog Alepa.

Akcionari nekadašnjeg naftnog giganta Jukosa takodje vode pravnu bitku protiv Rusije, što često dovodi do zamrzavanja ruske imovine u inostranstvu i zatvaranja bankovih računa državnih medija.

Urednica RT: Odluka banke politička 

Glavna urednica ruske državne televizije RT Margarita Simonjan ocenila je danas da je odluka o zatvaranju računa u britanskoj banci te televizije politička, zbog njenog izveštavanja. 

RT je danas saopštila da je dobila obaveštenje britanske banke Netvest (NatWest) da će njeni bankovni računi u Velikoj Britaniji uskoro biti zatvoreni. 

Simonjanova je rekla da će RT uprkos pokušajima britanskih vlasti da je isteraju iz te zemlje, nastaviti da radi kao što je dosad radila, preneo je Tass. 

„Verujemo da je to apsolutno politička odluka, to je očigledno“, rekla je Simonjanova. 

Ona je rekla da se ni fiskalne vlasti, ni banka, niti bilo ko drugi povezan s finansijskim ili ekonomskim pitanjima, nikada nije žalio na RT. 

„Ipak, uvek je bilo mnogo tvrdnji poput ‘zašto svima kažete da je Nusra front granatirao civilne stambene oblasti u Alepu što je izazvalo smrt dece? Nemojte ništa da govorite o tome, to nije u skladu s našim pričama’. Zato sada pokušavaju da nas isteraju iz zemlje, zatvore kanal, liše nas mogućnosti da radimo, ali ćemo raditi isto, naći ćemo način“, rekla je urednica RT-a.