Putin: Pogoršanje odnosa sa SAD počelo Jugoslavijom

Svet 16. okt. 201615:26 > 15:28
Podeli:
Izvor: REUTERS/Osman Orsal

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da pogoršanje odnosa između Moskve i Vašingtona nije izazvan konfliktom u Siriji, već je sve počelo raspadom Jugoslavije.

Upitan da li su se odnosi između Rusije i SAD pogoršali zbog Sirije, Putin je na konferenciji za novinare posle samita BRIKS-a u Indiji odgovorio: „Grešite, setite se šta se dogodilo u Jugoslaviji – odatle je sve počelo“.

„Ja tada nisam ni bio predsednik. Međutim, jesam li ja okrenuo avion nad Atlantikom? To je bio Jevgenij Primakov“, rekao je predsednik Rusije.

Dodao je da tadašnji predsednik Boris Jeljcin bio diskreditovan kada je zauzeo čvrst stav o Jugoslaviji.

„Uzgred, Boris Jeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrst stav o pitanju Jugoslavije, odmah su svi počeli da se prisećaju kako je voleo da popije. Tako je započeta diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo“, objsnio je Putin.

Komentarišući nedavne navode zamenika američkog predsednika Džozefa Bajdena o merama protiv Moskve zbog hakerskih napada, Putin je rekao da se od Amerikanaca može svašta očekivati.

„Šta je on rekao, a da mi ne znamo?! Zar zvanični organi SAD ne prate i ne slušaju sve šta se dešava u svetu? To je svima poznato još odavno, tu nema nikakve tajne, a dokaz tome su milijarde dolara potrošene od strane CIA i NSA, kao i drugih službi“, rekao je Putin.

On je istakao da Rusija nema nameru da utiče na tok izbora u SAD i dodao da se nada da će se posle izbora stvoriti uslovi da se odnosi Moskve i Vašingtona poprave.

„Želeo bih da umirim naše američke partnere i prijatelje da Rusija nema nameru da utiče na tok izbora. Odgovor je jednostavan – Moskva ne zna šta će se dogoditi posle izbora“, ocenio je on.