Devojčica u Indiji umrla posle 68 dana posta

Svet 10. okt 201612:02 > 12:02
Izvor: Tanjug/AP

Indijska policija pokrenula je istragu protiv roditelja 13-godišnje devojčice koja je umrla pošto je postila 68 dana.

Policija je u južnom gradu Hajderabadu saopštila da će utvrditi da li je Aradhana Samdarija, inače sledbenica đainizma, jedne od najstarijih religija na svetu, bila prisiljena na post. Aradhana je 68 dana živela na prokuvanoj vodi, a umrla je dva dana pošto je prekinula post prošle nedelje.

„Roditelji Laksmi Čand i Manši Samdarija optuženi su izazivanje smrti nemarom i za okrutnost protiv maloletne osobe“, rekao je portparol policije.

Njeni roditelji, bogati juveliri, insistiraju da je devojčica postila dobrovoljno na način koji se praktikuje u đainizmu.

„Molili smo da je da prekine posle 51 dana, ali ona nije htela da odustane. Niko je nije terao, hranu je odbila na dobrovoljnoj bazi“, rekao je otac.

Međutim, aktivisti za prava dece odbacili su ove tvrdnje. Oni tvrde da je guru njenog oca savetovao porodicu da devojčica treba da posti 68 dana kako bi njegov biznis bio profitabilan. Aktivista Ahjut Rao kaže da su devojčicu terali od sumraka do svitanja da pije prokuvanu vodu, bez soli, limuna ili bilo kakvog drugog dodatka.

Stručnjaci veruju da je moguće da ljudsko telo preživi bez hrane do dva meseca.