Rusija optužuje SAD zbog suspendovanja sporazuma

Svet 06. okt 201615:35 > 15:44
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Rusija žali zbog suspendovanja rusko-američkog sporazuma o saradnji u oblasti nuklearnog i energetskog istraživanja i razvoja, ali sporazum nije bio efikasan zbog SAD, saopštili su ruski zvaničnici.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva žali zbog suspendovanja sporazuma, ali da taj dokument nije bio u funkciji zaslugom SAD, prenosi ruska agencija Tass.

„SAD su posle događaja na Krimu pauzirale primenu sporazuma. Juče smo samo formalizovali situaciju koju su stvorile naše američke kolege“, rekao je Peskov. 

Rusija je juče suspendovala dva sporazuma sa SAD. Okončan je sporazum o saradnji u oblasti nuklearnog i energetskog istraživanja i razvoja, potpisan 16. septembra 2013. godine u Beču. 

Takođe je okončan i sporazum između državne firme za nuklearnu energiju Rosatom i američkog Ministarstva za energetiku o saradnji u sprovođenju istraživanja o mogućnosti konverzije ruskih reaktora sa visoko obogaćenog na nisko obogaćeni uranijum.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre dva dana potpisao dekret kojim se suspenduje sporazum između Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, zbog „neprijateljskih poteza SAD i neispunjavanja preuzetih obaveza“.