Prebegao zvaničnik severnokorejske ambasade u Pekingu?

Svet 05. okt. 201609:35 > 09:38
Podeli:
Izvor: Printscreen

Visoki severnokorejski zvaničnik u ambasadi u Pekingu je prebegao, javila je južnokorejska agencija Jonhap, a prema drugom izvoru dva zaposlena u toj ambasadi zatražila su azil u japanskoj misiji u glavnom gradu Kine.

Ako se potvrde te informacije, ovi odlasci dodaju se na niz nedavnih prebega visokih severnokorejskih zvaničnika, što neki posmatrači tumače kao znak sve veće nestabilnosti u vlastima Pjongjanga.

Agencija Jonhap, pozivajući se na dobro obavešten izvor iz Pjongjanga, navodi da je visoki severnokorejski zvaničnik, baziran u Pekingu ali povezan sa severnokorejskim ministarstvom zdravlja, nestao sa svojom porodicom krajem septembra.

Prema tom izvoru, on je zadužen za snabdevanje lekovima klinike u Pjongjangu koja se brine o severnokorejskom lideru Kim Džong Unu i njegovoj porodici.

Pored toga južnokorejski dnevnik JongAng Ilbo javio je da su dva zvaničika iz severnokorejske ambasade u Pekingu zatražila azil od Japana. Oni imaju veze sa jednim telom severnokorejske vlade i nisu diplomate, naveo je neimenovani izvor za taj list.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga demantovao je da je japanska misija u Pekingu imala takve zahteve.

„Nema trunke istine u tvrdnjama prema kojima su severnokorejski tražioci azila kontaktirali ambasadu Japana, i nismo upoznati ni sa jednom situacijom koja bi uključila Severnokorejce koji žele da prebegnu u Japan“, rekao je Suga na konferenciji za novinare.