Predsednik Kolumbije želi da spasi sporazum s FARK-om

Svet 04. okt. 201616:57 > 17:01
Podeli:
Izvor: Reuters/John Vizcaino

Posle neočekivanog odbijanja na referendumu mirovnog sporazuma kolumbijskih vlasti i pobunjeničke grupe FARK, posle pola veka ratovanja, predsednik Huan Manuel Santos založio se za dijalog s protivnicima tog sporazuma.

Santos je imenovao tri visoka zvaničnika da „sednu da razgovaraju i dovedu ovaj mirovni proces do srećnog kraja“, prenosi BBC.

Kampanju za odbacivanje mirovnog sporazuma predvodio je bivši kolumbijski predsednik Alvaro Uribe, koji traži da se sporazum „ispravi“.

Očekuje se da će se dve strane danas sastati prvi put.

Uribe smatra da je sadašnji sporazum suviše blag prema pobunjenicima, jer predviđa da oni koji priznaju da su počinili teške zločine, kazne izdržavaju u običnim zatvorima. I on je imenovao tri političara u sastav komisije koja će pokušati da nađe zajedničke tačke s Vladom.

Vođa FARK Rodrigo Londonjo, poznat i kao „Timoleon Himenes“ ili „Timošenko“, rekao je odmah posle odbacivanja sporazuma na referendumu da je spreman da izmeni neke njegove delove.

Sporazumom kolumbijske vlade i FARK predviđena je transformacija te gerilske grupe u političku partiju nakon predaje oružja Ujedinjenim nacijama.

U nedelju je na referendumu 50,21 odsto birača odbacilo mirovni sporazum vlade i gerilskih pobunjeničkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), kojim je okončan 52-godišnji oružani sukob u zemlji.

Predsednik Santosa je želeo da refendumom obezbedi „veći legitimitet“ sporazuma postignutog 26. septembra, posle četiri godine pregovora vlade i pobunjenika u Havani, na Kubi.

Budućnost sporazuma sada je neizvesna, iako ga je podržao veći deo međunarodne zajednice, očekujući okončanje najdužeg oružanog sukoba na severnoj hemisferi, u kojem je poginulo više od 260.000 ljudi, njih 45.000 se vodi kao nestalo, a 6,9 miliona je raseljeno.