SAD prekidaju pregovore s Rusijom o primirju u Siriji

Svet 03. okt. 201621:05 > 22:51
Podeli:
Izvor: Freeimages/rmcwilson

SAD su saopštile da prekidaju pregovore s Rusijom oko prekida vatre u Siriji, pošto se raspalo primirje predviđeno rusko-američkim dogovorom od 9. septembra.

Stejt department je naveo danas u saopštenju da Rusija nije poštovala uslove sporazuma postignutog prošlog meseca o ponovnom uspostavljanju prekida vatre u Siriji i omogućivanju dostave humanitarne pomoći gradovima pod opsadom.

Rusija „nije uspela da poštuje sopstvene preuzete obaveze“, posebno humanitarne, i „nije bila sposobna“ da obezbedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, „nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD Džon Keri zapretio je prošle nedelje da će prekinuti kontakte s Rusijom posle novih napada na sirijski grad Alep.

U okviru suspenzije kontakata SAD povlači osoblje koje je poslala da učestvuje u formiranju zajedničkog američko-ruskog centra. Taj centar je trebalo da koordinira vojnu i obaveštajnu saradnju dve zemlje. Pentagon je saopštio da će se uprkos svemu komunikacija dve zemlje nastaviti po pitanju sprečavanja incidenata između njihovih borbenih aviona koji deluju u antiterorističkoj operaciji u Siriji.

Moskva žali zbog prekida pregovora

Moskva žali zbog odluke SAD da prekine pregovore o primirju u Siriji, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova i optužila Vašington da pokušava da prebaci na Moskvu odgovornost za neuspeh primirja.

„Žalimo zbog ove odluke Vašingtona da prekine rad grupe stručnjaka u Ženevi, da povuče svoje stručnjake i ograniči kontakte samo na oblast sprečavanja sukoba“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova, prenele su ruske novinske agencije.

„Vašington jednostavno nije ispunio ključni uslov tog sporazuma, a to je poboljšanje humanitarnih uslova oko Alepa“, rekla je Zaharova i dodala da pošto nisu uspeli da poštuju sporazume koji su sami dogvorili li „SAD pokušavaju da prenesu odgovornost za neuspeh na drugog“.

Ona je navela da je „poslednjih dana Rusija preduzela napore da primeni sporazum o prekidu vatre“. Zaharova je dodala da se sve svodi na jedno jednostavno pitanje, a to je ko je Front Al Nusra, ko stoji iza njega i zašto Vašingnton ne može da poštuje obećanje da će odvojiti teroriste od od takozvane umerene opozicije u Siriji.