Putin suspendovao sporazum Rusije sa SAD

Svet 03. okt. 201619:58 > 20:02
Podeli:
Izvor: Lehtikuva/ Jussi Nukari/ via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma zbog, kako je navedeno, "neprijateljske akcije SAD“, a istovremeno su Amerikancima postavljeni uslovi pod kojima bi Moskva bila spremna za nastavak dogovora.

Rusija, između ostalog traži izmenu sporazuma o uništenju viška plutonijuma i smanjenje vojne infrastrukture SAD u članicama NATO.

Među uslovima su i potpuno ukidanje sankcija i kompenzacija za troškove koji su zbog toga nastali. Ruski uslovi su navedeni u zakonu kojim se suspenduje dosadašnji sporazum, preneo je Sputnik.

Obustavljanje sporazuma je, prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, iznuđena mera.

Analizirali smo ovaj sporazum kao jedan od važnih koraka na putu ka nuklearnom razoružanju i, nažalost, u poslednje vreme SAD su preduzele niz neprijateljskih koraka prema Rusiji, rekao je Lavrov.

Pre svega, istakao je, pod izmišljenim izgovorima Vašington je uveo ekonomske i druge sankcije velikih razmera protiv Rusije, a počelo je jačanje vojne infrastrukture NATO i brojnosti američkih vojnika u blizini ruskih granica.

SAD i njihovi saveznici otvoreno, bez zazora, saopštavaju da prelaze na politiku „obuzdavanja“ Rusije, pa čak prete i terorističkim napadima u ruskim gradovima, kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva ne izbegava svoje obaveze u oblasti nuklearnog razoružavanja.

Želeo bih da naglasim da Rusija ne izbegava svoje obaveze u oblasti nuklearnog naoružanja, uključujući smanjenje količine nuklearnih materijala upotrebljenih u oružanim programima. Ruski plutonijum, za koji je saopšteno da više nije neophodan za ciljeve odbrane, ostaće izvan oružane delatnosti, naveo je Lavrov.