"Crni ponedeljak" za Poljakinje: Na ulicama umesto na poslu

Svet 03. okt. 201614:38 > 14:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Poljakinje su danas organizovale proteste "Crni ponedeljak" na ulicama Varšave i drugih velikih gradova zbog pretnje da će im biti potpuno zabranjeni veštački prekidi trudnoće.

Žene u Poljskoj su već rano jutros izašle na ulice u Varšavi, Opolu, Katovicama ili Krakovu odevene u crno, kao izraz saučešća što poslanici vladajuće evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda žele da potpuno zabrane abortus, čak i u situacijama kada ima je ugrožen život zbog trudnoće, ako je plod nepovratno oštećen ili je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta.

Pod glavnim transparentom koji parafrazira uvodne stihove nacionalne himne „Još Poljakinja nije umrla“, Poljakinje su jutros postavile „zid furija“ oko sedišta vladajućih konzervativaca bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog skandirajući da neće dozvoliti da im vlasti oduzmu dostojanstvo.

Na inicijativu slavne glumice Kristine Jande da se ugledaju na žene na Islandu koje su 1975. paralisale celu zemlju kada jedan dan nisu došle na posao, a sve svoje obaveze oko dece i kuće prepustile muškarcima, masa Poljakinja danas je uzela slobodan dan.

Brigu o deci i domaćinstvu prepustile su supruzima i partnerima i izašle na ulice. Druge su se odlučile da dan posvete humanitarnom radu – daju krv ili šetaju pse iz azila, a one koje ne mogu da odsustvuju sa posla makar su simbolično odevene u crno.

Desetine kafića i restorana u Varšavi zatvoreni su s porukom „izvinite za neprijatnost, ali mi smo solidarni“ ili u njima rade samo muškarci. Protest žena podržali su i gradonačelnici nekoliko velikih poljskih gradova uz apel činovnicima gradskih i regionalnih vlasti da muškarci preuzmu sve obaveze svojih koleginica.

Pod parolom „za neželjene trudnoće i mi smo jednako krivi“ u crno su danas obučeni i mnogi muškarci, a poljska glumačka zvezda Mihal Žebrovski pojavio se na biletarnici svog pozorišta u Varšavi da zameni koleginicu koja prodaje ulaznice.

Katolička udruženja okupljena oko incijative Stop abortusu, koja je predložila izmene zakona i potpunu zabranu abortusa, danas organizuju beli protest, odeveni u belo ili sa belim trakama žele da pokažu da su za apsolutnu zabranu abortusa.

„Neka se zabavljaju Poljakinje. Ako neko misli da danas u Poljskoj nema većih problema neka se zabavlja. Debata u Evropskom parlamentu u sredu o pravima Poljakinja je samo još jedan korak ka blamaži Evropske unije. Šta se to dešava sa Poljakinjama da Evropa mora da raspravlja o njima Dužni su da se bave migrantskom krizom“, osudio je Crni ponedeljak i najavljenu raspravu u EP kao znak solidarnosti sa Poljakinjama šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski.