Uragan Metju preti Haitiju, Kubi i Jamajci

Svet 03. okt. 201608:46 > 08:48
Podeli:
Izvor: Windytv

Uragan "Metju", najsnažniji na Atlantiku u poslednjih devet godina, od jutros se velikom brzinom kreće ka Haitiju, Jamajci i Kubi, gde su moguće obilne poplave i olujni udari vetra.

Američki nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da će „Metju“ proći istočnu obalu Jamajke i sutra ujutro stići blizu jugoistočnog Haitija, odakle će u utorak po podne nastaviti ka istočnom, najnaseljenijem delu Kube.

Meteorolozi su najavili da će u izolovanim, slabo pošumljenim delovima Haitija pasti oko 100 litara kiše po kvadrtnom metru, što može dovesti do odrona i poplava i ugroziti brojne meštane nastanjene u trošnim kućama sa metalnim krovovima.

 Upozorenje na opasnost od uragana na snazi je na Haitiju i Kubi, dok su snažni pljuskovi već pogodili Jamajku i poplavili više kuća, a prognostičari navode da će Haiti pogoditi katastrofalne kiše i olujni vetar.

Uragan „Metju“ jedan je od najjačih uragana na Atlantiku u novijoj istoriji i dostigao je rekordnu Kategoriju 5, što ga čini najsnažnijom olujom od udara uragana „Feliks“ 2007. godine.

Iz Centra za uragane najavljeno je da će „Metju“ preko Bahama verovatno stići i do istočnog dela američke države Floride, ali se navodi da je to trenutno teško sa sigurnošću predvideti.

Službe za civilnu zaštitu širom Haitija obezbedile su oko 1.300 skloništa za više od 340.000 ljudi, a građani su putem radija pozvani da slede uputstva o evakuaciji.

Meteorolozi su upozorili da će uragan proći oko 80 kilometara istočno od američke pomorske baze Gvantanamo na Kubi, gde su vlasti vojnim transportnim avionima već evakuisale na Floridu oko 700 žena i dece pripadnika američkih snaga.