Moguće da je Tramp 18 godina izbegavao plaćanje poreza

Svet 02. okt. 201612:39 > 12:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Cliff Owen

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp prijavio je 1995. godine gubitke svojih kompanija od čak 916 miliona dolara, što mu je omogućilo da legalno izbegne plaćanje poreza u naredne dve decenije, objavio je list Njujork tajms.

U tekstu koji je američki list objavio na svom sajtu navodi se da su od anonimnog izvora dobili prvih nekoliko strana Trampovog poreskog izveštaja za 1995. godinu za područje Njujorka, Nju Džerzija i Konektikata. U dokumentima se vidi da je američki milijarder zabeležio neto gubitak od 915.729.293 dolara. 

Poznato je da je Tramp beležio gubitke, ali podaci do kojih je došao Njujork tajms mogli bi da ukažu da su oni bili toliko veliki da su omogućili američkom mogulu da godinama izbegava plaćanje poreza. Trampov izborni tim je objavio saopštenje u kojem kritikuje novinare američkog lista, navodeći da rade u korist predsedničke kandidatkinje Demokratske stranke Hilari Klinton. 

U saopštenju se ne komentariše veliki gubitak iz 1995. godine, navodi agencija AP. 

„Njujork tajms je produžetak kampanje Hilari Klinton, Demokratske stranke i njihovih globalnih interesa“, navodi se u saopštenju. 

Takođe se navodi da je Tramp sposoban biznismen koji je platio stotine miliona poreza i akciza, kao i porez za zaposlene. Menadžer kampanje Hilari Klinton, Robi Muk, iskoristio je priču Njujork Tajmsa da bi kritikovao Trampa zbog neobjavljivanja poreskih izveštaja. 

Muk je naglasio da republikanac najverovatnije godinama nije plaćao porez, dok su desetine miliona radnika uredno izmirivale svoje obaveze. 

Predsednički kandidat Republikanske partije odbio je da objavi svoj poreski izveštaj, što je praksa tokom predizborne kampanje u SAD.