Šulc: Mađari igraju "opasnu igru"

Svet 02. okt. 201608:09 > 08:12
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc upozorio je da Mađarska igra "opasnu igru" organizujući referendum protiv plana premeštaja izbeglica unutar EU.

„Mađarska po ključu raspodele treba da primi tek oko 2.000 izbeglica. Organizovati referendum o tome je opasna igra“, rekao je Šulc.

Mađarski premijer Viktor Orban se poigrava „temeljnim načelom EU: dovodi u pitanje utemeljenost evropskih zakona u kojima je Mađarska i sama učestvovala“, istakao je predsednik evropskog parlamenta.

Martin Šulc je pozvao čelnike drugih zemalja članica EU, koji poštuju propise, da Orbanu očitaju lekciju. „Trebalo bi da kažu svom kolegi: tako više ne ide. Solidarnost nije jednosmerna“, ocenio je on.

Oko 8,3 miliona birača treba da izađe na birališta kako bi potvrdili Orbanovo protivljenje preraspodeli izbjeglica u EU.

EK je podsetila da referendum neće imati nikakav pravni značaj na prihvaćene obveze. No, evropski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU i jedinstva njegovih članica, koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napusti Uniju.