Da li će Kolorado odbaciti Obamaker

Svet 01. okt. 201615:28 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

U SAD u žiži je predsednička kampanja. Međutim, birači u Koloradu, u novembru neće glasati samo za novog predsednika već će odlučivati i o tome da li žele da se odreknu zdravstvenog programa, takozvanog Obamakera, u korist sistema, u kojem država, a ne privatne osiguravajuće kompanije, plaća zdravstvene usluge za svoje građane.

U Sjedinjenim Američkim Državama u žiži je predsednička kampanja. Međutim, birači u Koloradu, u novembru neće glasati samo za novog predsednika već će odlučivati i o tome da li žele da se odreknu zdravstvenog programa, takozvanog Obamakera, u korist sistema, u kojem država, a ne privatne osiguravajuće kompanije, plaća zdravstvene usluge za svoje građane.

Aktivisti u Koloradu vode veoma žustru debatu o tom eksperimentu.

Međutim, zahvaljujući kucanju na vrata još jedna osoba podržaće amandman, kojim bi se Kolorado rešio osiguravajućih kompanija koje rade za profit i uspostavio sistem na nivou države, koji bi bio pokriven povećanjem poreza na prihod od 10 odsto.

Državna senatorka Ajrin Agilar sedam godina se neuspešno borila da se reforma zdravstvene zaštite usvoji u zakonodavnom telu Kolorada. Međutim, uspela je da prikupi dovoljno glasova da se ovo sporno pitanje postavi diretno biračima: “Amerikanci moraju da shvate da zdravstvena zaštita ne sme da se posmatra kao luksuz. Jednostavno ne može, jer je to javno dobro. Što je više budemo tretirali kao luksuz, biće sve više igara u kojima ima pobednika i gubitnika”.

Protivnici ove inicijative kažu da bi „Koloradoker“ udvostručio državni budžet.

Debata o tome kako unaprediti sistem zdravstvene zaštite za koji se svi slažu da ima mnogo nedostataka sigurno će se nastaviti dugo posle izbora u novembru, kada će, bar prema anketama javnog mnjenja, birači po svemu sudeći odbaciti predlog da „Koloradoker“ postane zakon.