Ljubitelji umetnosti donirali 23 miliona dolara za kulturu

Svet 30. sep. 201607:43 > 07:49
Podeli:
Izvor: Freeimages

Najelitnija kanadska kulturna institucija, Nacionalni umetnički centar u Otavi (NAC), bogatija je za 23 miliona dolara, koliko su joj darovali dobrostojeći ljubitelji klasične muzike, baleta, pozorišta i drugih vrsta umetnosti.

Novac je prikupljen u kampanji koja je još u toku i prva je te vrste u skoro 50-godišnjoj istoriji NAC-a.

Samo Gejl Asper iz Vinipega darovala je pet miliona dolara. Ona je suvlasnica medijske imperije „Global“ porodice Asper, na čelu je Upravnog odbora Fondacije NAC-a, i guvernerka je Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu. 

Cilj „Kampanje za kreativnost“ je da umetnicima i umetničkim organizacijama pomogne da postignu rezultate najveće vrednosti na međunarodnoj sceni. 

Kampanja je „poklon“ svim umetnicima širom Kanade i namenska investicija u muzičko, baletsko i pozorišno stvaralaštvo uoči 150. godišnjice osnivanja kanadske konfederacije koja se obeležava iduće, 2017. godine, kao i 50. godišnjice NAC-a koja se navršava 2019. Trebalo je da taj centar bude otvoren 1967. godine, tokom proslave 100. godišnjice Kanade, ali je zgrada NAC-a u srcu Otave dovršena docnije i NAC je proradio tek 2. juna 1969.

Nacionalni umetnički centar je dom Velikog orkestra, teatarskih scena na engleskom i francuskom jeziku i baletsko-plesnog studija. Jedini je dvojezični, multidisciplinarni umetnički centar u Kanadi i jedan od najvećih u svetu.

Među umetnicima koji su nastupali u NAC-u ili su njihova dela izvođena u dvoranama tog centra je i najuspešnija umetnica takozvane „novotalasne generacije doseljenika“ iz Jugoslavije 1990-ih godina, Beograđanka Ana Sokolović, danas jedna od najuspešnijih među kompozitorima klasične muzike.

Sokolović je 2009. dobila najveću nagradu NAC-a od 75.000 dolara uz obavezu da sastavi tri kompozicije. Veliki orkestar NAC-a je dosad izveo dve, svaki put pred punim gledalištem od 2.300 posetilaca.