Kovčeg s telom Šimona Peresa ispred parlamenta Izraela

Svet 29. sep. 201608:47 > 08:50
Podeli:
Izvor: Reuters/Amir Cohen

Kovčeg sa telom Šimona Peresa, devetog predsednika Izraela, koji je umro u sredu, izložen je jutros u dvorištu izraelskog parlamenta u Jerusalimu, kako bi se javnosti omogućilo da mu oda poslednju poštu, javljaju izraelski mediji.

Desetine svetskih lidera, predstavnika, dugotrajnih prijatelja i poštovalaca je već stiglo ili je na putu da sutra prisustvuje Peresovoj sahrani na Brdu Hercl u Jerusalimu.

Predsednik SAD Barak Obama koji stiže sutra u Izrael držaće oproštajni govor. Kako bi se obeležio taj tužan događaj Obama je dao instrukcije da se zastave SAD spuste na pola koplja u zemlji i u inostranstvu. To je šesti put u istoriji SAD da se zastava te zemlje spušta u čast stranog lidera, navodi izraelski novinski sajt Ynet.

Na sahrani će govoriti Peresovo troje dece, Cvija Valden, Joni i Hemi Peres, kao i predsednik Izraela Ruven Rivlin i predsednik Kneseta-parlamenta Juli Edelštajn. Peres će biti sahranjen na Brdu Hercl u Jeruslimu na mestu gde počivaju veliki izraelski lideri između bivših premijera Jicaka Rabina i Jicaka Šamira.

Izvor : Reuters/Amir Cohen

Očekuje se dolazak oko 80 stranih delegacija, a među njima francuski predsednik Fransoa Oland, bivši britanski premijer Toni Bler, šef britanske diplomatije Boris Džonson i državni sekretar SAD Džon Keri.

Očekuje se takođe da će to biti najveći takav skup u Izraelu od sahrane premijera Jicaka Rabina, koga je 1995. godine ubio religiozni jevrejski nacionalista, navodi agencija Asošiejtid pres.

Peres je bio dva puta izraelski premijer, a tokom sedam decenija duge karijere pretvorio se od jastreba na izraelskoj političkoj sceni u dobitnika Nobelove nagrade za mir za svoju ulogu u pregovorima koji su doveli do prvog privremenog mirovnog sporazuma sa Palestincima.