Vojnik Severne Koreje peške prebegao u Južnu

Svet 29. sep. 201608:11 > 08:11
Podeli:
Izvor: Reuters/KCNA

Severnokorejski vojnik prebegao je u Južnu Koreju tako što je peške prešao Demilitarizovanu zonu između dve zemlje, jedan od najjače obezbeđenih sektora na svetu, saopštio je generalštab južnokorejske vojske.

Vojnik je ovu gusto minisranu miniranu zonu prešao u istočnom centralnom delu, navedeno je u saopštenju. Ni jedan pucanj nije ispaljen.

„Uhapšen je i sada se ispituje“, navela je južnokorejska vojska.

Vrlo je retko da vojnici rizikuju da pređu Demilitarizovanu zonu, poslednju granicu iz vremena hladnog rata koju čuvaju desetine hiljada vojnika sa obe strane. Sličan incident se poslednji put dogodio u junu 2015. kada se jedan mladi severnokorejski vojnik predao južnokorejskim trupama u Hvačeonu, severoistočno od Seula.

Granica duga 248 kilometara koja deli Korejsko poluostrvo na dva dela utvrđena je na kraju Korejskog rata 1950-1953. Ona je ojačana bodljikavom žicom i električnim vratima i dodatno ima tampon zonu široku četiri kilometara između dve zemlje, koje još nisu potpisale mirovni sporazum, nego je rat okončan primirjem.

Stotine Severnokorejaca svake godine pobegnu iz svoje zemlje. Većina njih to uradi prelaskom preko mnogo poroznije granice sa Kinom i stižu do Južne Koreje preko jugoistočne Azije.