Počele pripreme za Peresovu sahranu, minut ćutanja u vladi

Svet 28. sep. 201616:54 > 18:01
Podeli:
Izvor: AP Photo/Ariel Schalit

Pripreme za sahranu bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa počele su minutom ćutanja na specijalnoj sednici izraelske vlade u Jerusalimu.

„Ovo je prvi dan u Izraelu bez Šimona Peresa“, rekao je premijer Benjamin Netanjahu otvarajući sednicu, posle čega je usledio minut ćutanja izraelskih ministara u znak sećanja na devetog predsednika jevrejske države. 

On je preminuo rano jutros, dve nedelje nakon što je pretrpeo jak moždani udar. 

Peresova sahrana zakazana je za petak u 9.30 po lokalnom vremenu na groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu, na mestu gde počivaju veliki lideri nacije. Očekuje se dolazak desetina svetskih lidera i visokih zvaničnika. U pogrebnoj povorci, u koju će građani moći da se uključe, očekuju se desetine hiljada ljudi. 

Oni će prethodno moći da odaju poštu bivšem šefu države i dobitniku Nobelove nagrade za mir, dok njegovo telo bude sutra ležalo izloženo u izraelskom parlamentu. 

Predsednik SAD Barak Obama je na listi lidera koji bi mogli da dođu na sahranu. Nakon što je rekao da Obama i Hilari Klinton dolaze, portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je kasnije izjavio da nema definitivnog odgovora, prenela je agencija Asošiejtid pres. 

Nahšon je pre toga rekao da neće doći papa Franja, iako se to jutros očekivalo.

Izvor : AP Photo/Ariel Schalit

Za sada nema odgovora Bele kuće, ni predsedničke kampanje Hilari Klinton, ali se svakako očekuje dolazak bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, francuskog predsednika Fransoa Olanda i čitavog niza šefova diplomatija. 

Biće to verovatno najveći takav skup u Izraelu od sahrane premijera Jicaka Rabina, koga je ubio religiozni jevrejski ultranacionalista, koji se protivio njegovoj politici zameni zemlje za mir sa Palestincima 1995. godine.

U petak će Peresovo telo biti iz parlamenta biti preneto na nacionalno groblje, najavila je vlada. Veliki ekrani biće postvljani oko groblja kako bi se omogućilo ljudima da slušaju oproštajne govore i vide procesiju do mesta gde su sahranjeni nekadašnji lideri Izraela.

Vlada je naredila da se zastave spuste na pola koplja na svim vladinim institucijama, vojnim bazama i polcijskim stanicama. Kraj Brda Hercl će se postaviti helidromi kako bi visoke ličnosti lakše mogle da dođu i da se spreče saobraćajne gužve.