Poljakinje najavljuju generalni štrajk zbog zabrane abortusa

Svet 28. sep. 201611:01 > 11:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Poljakinje, ogorčene što im preti potpuna zabrana abortusa čak i kada to znači sigurnu smrt majke, sazvale su "crni štrajk" za 3. oktobar. Odlučile su da tog dana ne dođu na posao i odustanu od svih svojih obaveza u domaćinstvu.

Poljakinje su prošle nedelje započele „crni protest“ zbog najavljenog glasanja o građanskoj inicijativi rimokatoličkih organizacija „Stop abortusu“ kojom bi treći najrestriktivniji zakon u Evropi bio pooštren tako da se abortus zabrani potpuno. Oko 2.000 Varšavljanki i Varšavljana demonstriralo je tada pred Sejmom poljskog parlamenta, a Poljakinje obučene u crno prave selfije i stavljaju ih na društvene mreže.

Pošto su poslanici odbacili predlog legalizacije abortusa, odbacili su i predlog opozicije da se očuva sadašnji kompromis iz 1993. po kojem je veštački prekid trudnoće dozvoljen samo kada ona ugrožava zdravlje i život majke, kada je plod nepovratno oštećen i kada je trudnoća plod silovanja.

Poznata poljska glumica Kristina Janda predložila je Poljakinjama da „crni protest“ pretvore u „crni štrajk“, 3. oktobra. Žene će tog dana pokušati da parališu zemlju kao što su to na Islandu učinile žene 24. oktobra 1975. godine, kada u borbi za jednake plate i uslove rada 90 odsto njih nije došlo na posao, odbilo tog dana da spremi kuću, brigu o deci prepustilo muževima, a 20.000 žena izašlo je na ulice Rejkjavika.

„Hajde da im napravimo crni ponedeljak“, prihvatila se tokom vikenda predloga Kristine Jande pravnica Marta Lempart iz Vroclava i rodio se plan da Poljakinje proglase Opštepoljski štrajk žena, uzmu slobodan dan i 3. oktobar do 18 časova posvete sebi.

„Organizujmo proteste i hepeninge u svojim gradovima. Srešćemo se sa drugaricama, izaći ćemo u šetnju odevene u crno. Učinimo nešto korisno – dajmo krv, izvedimo u šetnju pse iz azila, prikupimo dobrotvornu materijalnu pomoć“, poziva štrajkački komitet.

Inicijativi su se odmah, na društvenim mrežama, pridružile desetine hiljada Poljakinja, ali i muškarci koji su osnovali dve grupe za podršku sa apelom Poljacima da tog dana zamene svoje supruge i devojke u kućnim poslovima. Poziv su prihvatili i neki poslodavci.

Gradonačelnik Čenstohove na jugozapadu Poljske u kome je najznačajnije poljsko katoličko svetilište Crne Bogorodice, Kšištof Matijščik poslao je čak gradskim činovnicima mejl da podržava štrajk uz molbu da muškarci zamene tog dana koleginice.

Crni štrajk pod parolom „mrtve žene ne rađaju“, iako u duboko katoličkoj religizionoj Poljskoj nema šanse da okupi toliki procenat žena kao svojevremeno na Islandu, najavile su za sada žene u 50 gradova širom Poljske a takođe i Poljakinje u Londonu, Stokholmu i Budimpešti.